Verzonnen verkrachting I

Gruwelverkrachting in Oostende blijkt verzonnen

1 juli 2017 om 16:50 door Sherida van IJsselmuide

Gruwelverkrachting in Oostende blijkt verzonnen

Op dit strand in Oostende zei het 18-jarige meisje verkracht te zijn. Foto: ANP

De vermeende verkrachting van een vrouw in Oostende,  blijkt verzonnen te zijn. 

Het 18-jarige meisje deed aangifte van een verkrachting door vreemdelingen op het strand, waarbij haar vriend in bedwang zou zijn gehouden en gedwongen werd toe te kijken. Vrijdag werd echter duidelijk dat het verhaal niet klopte en dat de verkrachting verzonnen was.

 

Aantasting geloofwaardigheid aangiftes 

Peter de Waele, politiewoordvoerder, is boos over de verzonnen verkrachting. Volgens hem tast dit voorval de geloofwaardigheid van echte aangiftes aan. „Wat als er volgende week echt een meisje verkracht wordt aan de Belgische kust? Dan zullen mensen misschien denken dat ook dat een verzonnen verhaal is.” 

Door het verzinnen van dit soort verhalen, valt de erkenning van het slachtoffer ook deels weg, stelt De Waele tegenover VRT. „Terwijl dat juist net zo bijzonder als belangrijk is. En sommige slachtoffers zullen misschien geen aangifte meer doen wanneer de erkenning er niet meer is. En dan komen we pas in een gevaarlijke maatschappij terecht, waarbij het slachtoffer met een trauma blijft zitten en daders vrij rondlopen.”

 

Onnodig politiewerk 

Daar komt het onnodige politiewerk dat een verzonnen aangifte met zich meebrengt nog eens bovenop, aldus De Waele. „Camerabeelden moeten bekeken worden, er moeten dingen worden opgezocht in databanken, laboranten moeten worden ingeschakeld. Heel het justitionele en politionele apparaat wordt ingeschakeld. Dat is een immens werk.” Toch waren het de camerabeelden die ervoor zorgden dat al snel duidelijk werd dat het hele voorval verzonnen bleek te zijn.

Wat de reden is dat het stel de verkrachting op het strand van Oostende verzon, is nog niet duidelijk. „Door de ruime persbelangstelling voor deze aangifte, heeft deze aangelegenheid veel grotere proporties aangenomen dan de jongeren hadden kunnen denken”, stelt procureur Frank de Meester. 

De vader van de jongen, die ook aanwezig was tijdens het doen van de aangifte, heeft gereageerd op het verzonnen verhaal. Hij biedt zijn excuses aan aan het gerecht en de politie. „Ik weet niet wat hem bezield heeft.”

Copyright ©  Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: Choosewise.nl.