Contactverbod voor gezinsmanager Jeugdbescherming

Een gezinsmanager van Jeugdbescherming overtrad allerlei regels, tot schrik van de gezinnen die zij had begeleid.

In een kort geding aangespannen door Jeugdbescherming Amsterdam heeft de rechter een ontslagen medewerker een contactverbod opgelegd. Met een groot aantal cliënten en collega’s mag zij geen contact meer opnemen.

Als gezinsmanager was de vrouw verantwoordelijk voor de hulp aan heel kwetsbare gezinnen in Amsterdam, waar vaak een veelheid aan problemen speelt.

De gezinsmanager stuurde eind augustus een gevoelig, ongeanonimiseerd onderzoeksrapport over een gezin dat door Jeugdbescherming werd behandeld naar een grote groep mensen, onder wie haar eigen vrienden en familie. Ze schreef bij de mail dat ze ‘vertrouwde op de integriteit’ dat de geadresseerden het document niet zouden openen.

 

‘Mijn bommetje’

In het verstuurde psychologische en psychiatrische rapport stond medische en strafrechtelijke informatie over een moeder en zoontje, die bij Jeugdbescherming onder behandeling zijn. De vrouw omschreef het delen van het rapport in een latere mail als ‘mijn bommetje.’

Na het lekken van het gevoelige rapport schorste Jeugdbescherming de vrouw. Die schorsing werd twee weken later omgezet in een ontslag op staande voet. Na haar ontslag bleef de vrouw contact zoeken met de gezinnen die zij had begeleid.

Wij hanteren een zerotolerancebeleid op het gebied van privacy, dat weet elke medewerker

Woordvoerder Jeugdbescherming

Ze bezocht een vader die voorheen haar cliënt was in het café waar hij aan het werk was. Ze ging langs op de school van een kind om hem een cadeautje te geven, ook liep ze binnen bij een gezin dat een training kreeg in verband met de begeleiding door Jeugdbescherming.

Bij een ander gezin stond de vrouw op de stoep met een tas cadeautjes, met daartussen een briefje met adresgegevens van een ander gezin. De moeder schrok zo van het bezoek dat ze de cadeautjes weggooide.

 

Kort geding

Weer een andere vader ontving sms-berichten met links naar krantenartikelen over seksueel misbruik. De vrouw verklaarde haar gedrag door te zeggen dat de kinderen van de gezinnen ‘acuut gevaar’ liepen.

Daarop startte Jeugdbescherming Amsterdam, dat zo’n drieduizend gezinnen begeleidt, een kort geding tegen de gezinsmanager ‘omdat de hulpverlening aan de betrokken gezinnen ernstig wordt bemoeilijkt,’ zeker als de vrouw ‘mogelijk tegenstrijdig handelt aan de door de nieuwe gezinsmanagers uitgezette lijnen.’ De rechter stelde Jeugdbescherming Amsterdam op vrijwel alle punten in het gelijk.

De vrouw was vanaf 2013 in dienst en zat in een re-integratietraject, nadat zij eerder langdurig ziek was geweest. De vrouw tracht via de rechter haar ontslag ongedaan te maken. 

Haar advocaat wil niet reageren. Een woordvoerder van Jeugdbescherming: “Wij hanteren een zerotolerancebeleid op het gebied van privacy, dat weet elke medewerker.” Cliënten zouden niet zijn geschaad: “Hun mate van vertrouwen in de organisatie is niet veranderd.”

Bron:Parool.nl

Copyright ©  Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: Choosewise.nl.