Van Burn-Out tot hartproblemen

Ik schrik de laatste tijd behoorlijk als ik hoor hoeveel mensen in het ziekenhuis worden opgenomen met hartproblemen omdat de stress hen te groot is geworden. Ze kunnen het niet meer aan.  Ik zie mensen letterlijk in elkaar zakken omdat ze overspannen zijn geraakt. De gevoelens zijn hun parten gaan spelen, gaan met hen op de loop!! Buiten de enorme stress die ervaren wordt kan men in een burn-out geraken. Maar ook hartritmestoornissen kunnen optreden of zelfs in hartinfarct met alle gevolgen van dien.

Een hartaanval omdat een ouder zoveel stres had. Als je telkens te horen krijgt dat je als ouder faalt, niet goed bent voor je kind, niet goed zorgt voor je kind. Dit kan door je partner, ex-partner of een hulpverleende instantie zijn!! Als je dit telkens te horen krijgt gaat je dit niet in de koude kleren zitten.  

De frustraties die je hebt als je telkens van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Continue staat jouw lichaam onder spanning en stres. Dag in, dag uit, totdat jouw lichaam stop zegt…….

Hoe ga je  daar als ouder mee om?? Hoe zorg je ervoor  dat je niet met hartritmestoornissen in het ziekenhuis terecht komt?

Een aantal kleine tips:

 • Zorg dat je voldoende slaap krijgt.
 • Stop een half uur voordat je gaat slapen met het gebruik van beeldschermen.
 • Maak ook na het wakker worden het eerste half uur geen gebruik van beeldschermen.
 • Eet en drink gezond, probeer niet te veel alcohol, koffie en suiker binnen te krijgen.
 • Zorg dat je rustig kunt starten met je dag.
 • Beweeg elke dag  voldoende, op een manier die jij leuk vindt. Doe dit elke dag minstens dertig minuten. Al is het wandelen in je omgeving maar bij voorkeur in de natuur. De natuur geeft en brengt rust.
 • Neem minstens een keer per dag een pauze van alle elektronica.
 • Neem af en toe een dagje vrij of neem een paar vakantiedagen op om echt tot rust te komen.
 • Accepteer dat zaken in het leven niet altijd lopen zoals je wilt en blijf je richten op wat voor jou werkelijk belangrijk is.
 • Vraag mij om hulp, ik bied een luisterend oor. Sommige vrienden, familie en/of kennissen kunnen het beu zijn en of worden om jou verhaal telkens aan te moeten horen.
 • Je kunt ook een psycholoog voor jezelf en of voor je kinderen raadplegen.
 • Bouw een momentje van rust voor jezelf in, ieder dag een paar minuten onder het genot van een kopje thee of koffie, gewoon even nergens aandenken, je verstand op nul zetten.  
 • Ga zwemmen, water reinigt en geeft rust.
 • of doe net waar jij op dat moment zin in hebt, maar verg niet constant het uiterste van je lichaam maar ook niet van je geest.

Hoe ga je als ouder met bepaalde situaties om?

 

“Wanneer je leven aan een zijdedraadje hangt besef je pas wat echt belangrijk is….”.

Hartproblemen

Je hart is zo klein als je vuist, maar wel het belangrijkste orgaan van je lichaam. Dagelijks overlijden 57 vrouwen aan en hartinfarct (dat is bijna 21.000 per jaar!) en worden 307 vrouwen vanwege hart- of vaatziekten opgenomen in het ziekenhuis. 1 op de 3 vrouwen heeft hartproblemen en 1 op de 4 overlijdt hieraan. In Nederland leven naar schatting 670.00 vrouwen met een hart- of vaatziekte. Dit zijn verontrustende cijfers.

 1. Signalen herkennen.
 2. Hartkloppingen.
 3. Afwijkend hartritme.
 4. Hartoverslagen.
 5. Pijn op de borst.
 6. Vrouwen.
 7. Mannen.
 8. Wanneer naar de huisarts.
 9. Diagnose en onderzoek.
 10. Dagboek bijhouden.
 11. Signalen hartinfarct.

 

Ad.1. Signalen herkennen

Sommige waarschuwingstekens bij hart- en vaatziekten zijn heel duidelijk. Zo wordt aanhoudende pijn op de borst meestal wel als een serieus signaal gezien. Maar er zijn ook vagere klachten die kunnen wijzen op een hart- of vaatziekte. Deze worden lang niet altijd herkend.

 

Ad. 2. Hartkloppingen

De meeste mensen hebben weleens hartkloppingen: het hart klopt heel snel of onregelmatig. Vaak zijn de hartkloppingen onschuldig. Maar als je er regelmatig last van hebt of je zorgen maakt, is het toch verstandig de klachten met je huisarts te bespreken. Het kan een hartritmestoornis zijn die behandeld moet worden. Iedereen merkt weleens dat zijn of haar hart sneller klopt dan normaal. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij spanning. Meestal zijn dit soort hartkloppingen onschuldig.

 Hartkloppingen kunnen ontstaan:

 • Door lichamelijke inspanning.
 • Bij emotionele of stressvolle situaties.
 • Door roken, drugs (vooral cocaïne) en alcohol.
 • Door producten met veel cafeïne: koffie, thee, cola, energiedrankjes en chocola.
 • na een zware maaltijd.
 • Door bepaalde medicijnen.

Meestal zijn dit soort hartkloppingen een normale reactie van het lichaam. Sommige mensen voelen hun hart kloppen als ze rustig liggen, vooral op de linkerzij. Ook dat is normaal. In rust is er weinig afleiding en valt de hartslag meer op.

Hartkloppingen zijn soms het gevolg van een andere aandoening, zoals:

 • Hartaandoeningen en hartritmestoornissen.
 • Schildklieraandoeningen.
 • Diabetes.
 • Hoge bloeddruk.
 • Hyperventilatie.

Behandeling hartkloppingen

Kleine aanpassingen in de leefstijl kunnen hartkloppingen verminderen. Bijvoorbeeld door minder koffie of alcohol te drinken. Of door te stoppen met roken of stress te vermijden. Heb je veel last van hartkloppingen? Overleg dan met de arts of medicijnen nodig zijn om de hartslag te verlagen. Soms moet ook een andere aandoening behandeld worden.

 

Ad.3. Afwijkend hartritme

Mensen voelen hartkloppingen als hun hart snel of onregelmatig klopt, bonst of een slag overslaat (hartoverslagen of extrasystolen). Soms geeft het een onaangenaam gevoel als de hartslag hoog oploopt. In rust ligt de hartslag bij een volwassene tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning of bij emoties neemt de hartslag toe. Als je daarna weer rustig zit en ontspant, wordt de hartslag weer langzamer.

 

Ad. 4. Hartoverslagen

Iedereen voelt weleens dat zijn hart overslaat. Als het hart af en toe overslaat of op hol slaat is er meestal geen probleem. Maar als je er regelmatig last van hebt is het goed om het te laten controleren en bij de huisarts langs te gaan.

Een hartslag valt weleens te vroeg. De volgende slag komt daarna wat later. Dit voelt alsof het hart een slag overslaat. Zo’n hartoverslag (extrasystole) is meestal onschuldig.

Wat is een hartoverslag?

Bij een hartoverslag is de pauze tot de volgende slag wat langer. Het hart krijgt tijdens deze pauze meer tijd om zich met bloed te vullen. Het hart pompt deze grotere hoeveelheid bloed weer uit met een krachtige slag. Je voelt dit als een soort bons.

Er is eigenlijk geen overslag. Door de pauze lijkt het alleen alsof het hart een slag overslaat. Sommige mensen voelen niets of bijna niets van de overslagen. Anderen hebben juist veel last van hartkloppingen of hartoverslagen.

 

Ad. 5. Pijn op de borst

Een drukkend, beklemmend gevoel of pijn op de borst kan komen door een zuurstoftekort in het hart. Deze vorm van pijn op de borst wordt angina pectoris genoemd. De meeste mensen met angina pectoris voelen die pijn alsof er iets zwaars op de borst drukt. De pijn kan uitstralen naar de hals, kaak, arm of schouder. Deze pijn treedt vooral op:

 • Bij lichamelijke inspanning.
 • Bij stress of emoties.
 • Na een zware maaltijd.
 • Bij overgang van een warme ruimte naar de kou.

Bij rustig zitten of na een pilletje of spray (nitroglycerine) verdwijnt de pijn. Bij sommige mensen (vaker vrouwen) komen spasmen van de kransslagaders voor. Ook zij hebben pijn op de borst, maar niet als gevolg van inspanning. Dit heet ook wel Prinzmetal angina pectoris.

 

Ad. 6. Vrouwen
Vrouwen herkennen de signalen  niet, omdat deze onduidelijker zijn dan bij mannen. Klachten als vermoeidheid en kortademigheid kunnen ook op andere problemen wijzen, zoals de overgang. Hierdoor missen vrouwen de juiste diagnose of krijgen ze deze veel later.

Dít zijn de 10 belangrijkste signalen van hartproblemen bij vrouwen: 

 • Pijn of druk op de borst en pijn tussen de schouders na inspanning.
 • Hartkloppingen.
 • Extreme vermoeidheid.
 • Uitstralende pijn naar een of beide bovenarmen.
 • Pijn in de borst.
 • Transpireren, misselijkheid en duizeligheid.
 • Pijn, tintelingen in de kaken of de linkerarm bij inspanning.
 • Kortademigheid en een snelle ademhaling.
 • Pijn, druk op de borst bij inspanning.
 • Pijn, druk in de maagstreek.

Zekere voor het onzekere

Ga dus goed bij jezelf na of jij wel eens last hebt van deze signalen. Vooral na een lange (werk)dag spelen deze vaak op. Ook al twijfel je, breng een bezoekje aan je huisarts. Nogmaals: je hart is het belangrijkst.

 

Ad.7. Mannen
 • De meest voorkomende klacht bij een hartaanval is een drukkend gevoel midden op de borst.
 • Dit gevoel kan uitstralen naar de bovenarmen.
 • Uitstraling naar hals.
 • Uitstraling naar kaak.
 • Uitstraling naar rug.
 • Uitstraling naar de maagstreek.
 • De klachten gaan vaak samen met zweten, misselijkheid of braken.
 • Een hartinfarct hoeft niet per se pijnlijk te zijn.
 • Veel mannen die een infarct doormaken, zeggen dat ze het gevoel hebben gehad alsof er een olifant op hun borst zat. 
Ad.8. Wanneer naar de huisarts?

Soms slaat het hart af en toe over of verdwijnen de  hartkloppingen binnen enkele minuten. Dan is er meestal geen probleem. Een bezoek aan de huisarts is niet nodig. Overleg met de huisarts:

 • Bij hartkloppingen die voor het eerst optreden en niet overgaan na een paar minuten rustig zitten.
 • Bij plotselinge onregelmatige hartslag.
 • Als iemand veel last van de hartkloppingen heeft.
 • Als de hartkloppingen steeds erger worden.
 • Als je bang bent dat er iets mis is.

Neem direct contact op met de huisarts als je naast hartkloppingen ook last hebt van:

 • Pijn op de borst.
 • Kortademigheid, benauwdheid.
 • Duizeligheid of flauwvallen.
 • Misselijkheid, zweten of bleek zien.

Niet alle signalen bij hart- en vaatziekten zijn heel duidelijk. Er is een aantal vage klachten dat kan wijzen op een hart- of vaatziekte, zoals bijvoorbeeld:

 • Aanhoudende vermoeidheid.
 • Pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of pijn tussen de schouderbladen.
 • Kortademigheid.
 • Misselijkheid en duizeligheid.
 • onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling.

Deze vage klachten komen iets vaker voor bij vrouwen. Maar voor zowel mannen als vrouwen geldt: raadpleeg bij deze signalen altijd je (huis)arts. Ook als je ze zelf niet erg verontrustend vindt

 

Ad. 9. Diagnose en onderzoek

De huisarts onderzoekt eerst of er producten of medicijnen zijn die de hartkloppingen veroorzaken. Ook kijkt hij of zij of er lichamelijke of emotionele oorzaken zijn. Soms is dan verder onderzoek nodig. Bijvoorbeeld:

 • hartfilmpje (ECG): maken van een hartfilmpje.
 • eventrecorder: recorder om thuis het hartritme te registreren.
 • Holteronderzoek: 24- of 48-uurs registratie van het hartritme.

 

Ad.10. Dagboek bijhouden

Soms is de oorzaak van de hartkloppingen niet duidelijk. Dan kan het helpen om een dagboek bij te houden. Misschien ontdek je een patroon. Zo kun je inzicht krijgen in wat voor situaties je hartkloppingen krijgt. Zo’n dagboek is ook handig bij overleg met de huisarts. Bijvoorbeeld over een behandeling of het aanpassen van de leefstijl of medicijnen.

 

Ad.11. Signalen hartinfarct

De pijn die optreedt bij een hartinfarct lijkt op die van angina pectoris, maar duurt langer en is erger. De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. De patiënt voelt zich beroerd en de pijn kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

 Let op Bel direct 112 als deze pijn in rust langer dan 5 minuten duurt.

 

 ” I hate having anxiety. People don’t onderstaand why i have a hard time doing certain things. Then i feel worse about it.”

Burn-Out

In eerste instantie ervaar je stress. De stress kan overgaan in overspannen zijn en indien je overspannen bent kan dit overgaan naar een burn-out. De volgende punten worden hieronder nader toegelicht:

 1. Angst.
 2. Stress.
 3. overspannen.
 4. Burn-Out.
Ad. 1. Angst

Wat is een angststoornis?

Iedereen voelt zich wel eens angstig. Angst is een normale reactie op een gevaarlijke situatie of psychologische stress. Angst ontstaat wanneer iemand direct wordt bedreigd, maar ook als iemand een situatie als bedreigend ervaart. Wanneer de angst zich echter veelvuldig en in ernstige mate voordoet in situaties waar geen werkelijk gevaar is, dan kun je spreken van een angststoornis. Je kunt hierbij denken aan angst voor naar buiten gaan of een voortdurende angst voor het hebben van een ernstige ziekte. Bijna 20% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis. Vrouwen hebben vaker een angststoornis dan mannen.

Tijdens een angststoornis kan angst heel plotseling optreden of heel geleidelijk aan ontstaan. Vervolgens kan de angst enkele seconden duren tot wel jaren aanhouden. De diagnose angststoornis wordt grotendeels gesteld op basis van de symptomen. Die zijn af te leiden uit iemands gedragingen en lichamelijke klachten. Een angststoornis kan van grote invloed zijn op je dagelijks leven. Je bent niet langer in staat de dingen te doen die je wilt doen en voelt je belemmerd. Je wilt graag van de angststoornis af komen, maar dat is moeilijk omdat het je lijkt te achtervolgen. Je kunt op een gegeven moment ook angstig worden voor het krijgen van de symptomen van angst, waardoor je nog angstiger kunt worden. Ondanks deze ingewikkelde vicieuze cirkel is het mogelijk om te leren weer op een gezonde manier met angst te leven. Zoek hiervoor hulp bij een psycholoog of psychiater.

Soorten angststoornissen

De term angststoornis is een verzamelnaam. Er zijn verschillende soorten angststoornissen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende angststoornissen:

Gegeneraliseerde angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis wordt ook wel piekerstoornis genoemd. Mensen die hier last van hebben, zijn overmatig angstig en bezorgd over dagelijkse dingen. Deze angst komt voort uit extreme bezorgdheid en nervositeit. Het kost veel moeite om de zorgen onder controle te krijgen en de zorgen zelf zijn vaak buitensporig. De bezorgdheid is veelal algemeen van aard en kan zaken betreffen als geld, gezondheid, veiligheid, werk, relaties of huishoudelijke taken. Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis kunnen daarnaast ook vaak last hebben van slaapproblemen.

Paniekstoornis

Wanneer iemand regelmatig paniekaanvallen heeft, kun je spreken van een paniekstoornis. Een paniekaanval kan heel plotseling optreden en verdwijnt gewoonlijk weer na een paar minuten. Tijdens een paniekaanval kun je het gevoel hebben de controle te verliezen, gek te worden of dood te gaan. Ook ervaar je lichamelijke klachten zoals extreme hartkloppingen, een verdoofd gevoel, misselijkheid, trillen, zweten, ademnood en/of druk op de borst. Wanneer sprake is van een paniekstoornis is iemand vaak ook voortdurend bezorgd over een mogelijk nieuwe paniekaanval of over de gevolgen van een paniekaanval.

Fobieën

Mensen met een fobie hebben een extreme angst voor een bepaalde situatie of een bepaald object of dier. De angst die je dan ervaart staat niet in verhouding tot het werkelijke gevaar dat er dreigt. Daar is degene die de angst ervaart zich in de meeste gevallen bewust van en toch doet hij of zij zijn uiterste best om de situatie te vermijden. Wanneer het niet lukt om de angstige situatie of het object uit de weg te gaan dan wordt dit met zeer intense angst doorstaan en kan er zelfs een paniekaanval voorkomen. Voorbeelden van fobieën zijn claustrofobie (angst voor dichte ruimtes), sociale fobie (angst voor situaties waarin je sociaal moet presteren), vliegangst en agorafobie (straatvrees).  

Oorzaken van een angststoornis

Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van een angststoornis, die veelal met elkaar samenhangen:

 • Psychische factoren. Wanneer je bijvoorbeeld lange tijd hebt blootgestaan aan stress of wanneer je een gevoelsmatig levensgevaarlijke situatie hebt  meegemaakt kan dit uitmonden in een angststoornis.
 • Omgevingsfactoren. Wanneer iemand bijvoorbeeld in een angstige of stressvolle omgeving is opgegroeid kan dit bijdragen aan het ontwikkelen van een angststoornis.
 • Lichamelijke factoren. Voorbeelden zijn: een te snel werkende schildklier en overgangsklachten bij vrouwen De lichamelijke klachten kunnen dan hartkloppingen, trillende handen en gevoelens van zenuwachtigheid veroorzaken, wat mensen ook wel als angst ervaren.
 • Erfelijke factoren. Personen bij wie een angststoornis in de familie zit, hebben een grotere kans om zelf een angststoornis te ontwikkelen.
 • Geslacht. Vrouwen hebben een grotere kans op het krijgen van een angststoornis.
 • Biologische factoren. Een tekort aan de stoffen dopamine, serotonine of ­noradrenaline in je hersenen bevordert angstige gevoelens. 

Symptomen van een angststoornis

Mogelijke symptomen van een angststoornis zijn:

 • Pijn op de borst tijdens het ademhalen
 • Verhoogde hartslag
 • Kortademigheid
 • Zweten
 • Hartkloppingen
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Trillen of beven
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Prikkelbaarheid
 • Geheugenverlies
 • Verminderd reactievermogen
 • Extreme bezorgdheid
 • Piekeren

 

Ad.2. Stress

Wat is stress?

Stress is een vorm van spanning. Veelvoorkomende symptomen van stress zijn hoofdpijn, rusteloosheid en emotioneel gedrag. Door stress maakt je lichaam adrenaline aan, hierdoor ben je alerter. Als je adrenalineniveau na een paar minuten niet daalt, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan.

Kortdurende stress is in de meeste gevallen niet slecht voor je lichaam. Als de stress voor lange tijd aanhoudt (chronische stress) is dit wel schadelijk en kun je overspannen raken of een burn-out krijgen.

Symptomen van stress zijn:

 • Concentratieproblemen
 • Darmklachten
 • Frustratie
 • Geheugenverlies
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn
 • Nekpijn
 • Schouderpijn
 • Slaapproblemen
 • Verdriet 

Wat is chronische stress?

Wanneer je langere tijd achter elkaar last hebt van stress noem je dit chronische stress. Na hoelang stress je klachten krijgt is lastig in te schatten, dit is bij iedereen anders. Chronische stress is ongezond voor je lichaam omdat bij langdurige stress de productie van cholesterol toeneemt. Door het hogere cholesterolgehalte kun je op de lange termijn last krijgen van hart- en vaatziekten. Ook kan langdurige stress ervoor zorgen dat je geheugen achteruit gaat. Vaak horen bij chronische stress ook andere ongezonde gewoontes zoals alcoholverslaving, roken en ongezond eten.

Stress symptomen

De symptomen die je krijgt van stress zijn voor iedereen anders. Wel kun je de stress symptomen verdelen in vier groepen: lichamelijke klachten, psychische klachten, gedragssymptomen en gedachtensymptomen.

Lichamelijke klachten

Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Hoofdpijn
 • Nekpijn
 • Schouderpijn
 • Slaapproblemen
 • Rusteloosheid
 • Vermoeidheid
 • Spijsverteringsklachten
 • Verstoorde ademhaling

Psychische klachten

Hierbij kun je denken aan:

 • Vergeetachtigheid
 • Emotionele buien
 • Neerslachtige stemming
 • Gevoelens van angst
 • Schuldgevoel

Gedragssymptomen

Onder gedragssymptomen bij stress vallen onder andere:

 • Concentratieproblemen
 • Tics
 • Snauwerig zijn
 • Bovenmatig kritisch zijn
 • Cynisch zijn
 • Weinig creativiteit hebben
 • Hyperactief of juist passief zijn

Gedachtensymptomen

Hieronder vallen onder meer:

 • Piekeren
 • Doemdenken
 • Negatief denken over jezelf en je prestaties

Ben je benieuwd of jouw klachten passen bij de symptomen van (chronische) stress? Doe dan de stresstest op Checkjestress.nu.

Stress verminderen

Als je veel en langdurig stress hebt kun je overspannen raken. Wanneer de klachten van overspannenheid een half jaar aanhouden spreek je van een burn-out. Als je overspannen raakt of een burn-out krijgt kun je waarschijnlijk een tijd niet goed functioneren. Daarom is het belangrijk om langdurige stress te voorkomen. Dit kun je het beste doen door de volgende adviezen om stress te verminderen op te volgen:

 • Zorg dat je voldoende slaap krijgt.
 • Stop een half uur voordat je gaat slapen met het gebruik van beeldschermen.
 • Maak ook na het wakker worden het eerste half uur geen gebruik van beeldschermen.
 • Eet en drink gezond, probeer niet te veel alcohol, koffie en suiker binnen te krijgen.
 • Zorg dat je rustig kunt starten met je dag.
 • Beweeg voldoende, op een manier die jij leuk vindt. Doe dit elke dag minstens dertig minuten
 • Neem minstens een keer per dag een pauze van alle elektronica.
 • Neem af en toe een dagje vrij of neem een paar vakantiedagen op om echt tot rust te komen.
 • Accepteer dat zaken in het leven niet altijd lopen zoals je wilt en blijf je richten op wat voor jou werkelijk belangrijk is.

Behandeling stress

De volgende behandeling is mogelijk bij stress.

 • Kaakfysiotherapie
 • Ontspanningstherapie
 • Psychosomatische fysiotherapie

 

Ad.3. Overspannen

Je bent overspannen. De energie in je lichaam begint op te raken. De hoge cortisol-waarden beginnen zijn tol te eisen. Je dagelijkse belastbaarheid neemt af en je krijgt moeite om al je activiteiten naar tevredenheid uit te voeren. De lichamelijke klachten nemen toe. Allerlei overspannen symptomen kunnen nu de kop opsteken:

Psychische symptomen

 • Concentratieproblemen
 • Angst- en paniekklachten
 • Geheugenproblemen
 • Stemmingswisselingen
 • Neerslachtig
 • Opgejaagd gevoel
 • Nergens zin in hebben
 • Neiging tot verslaving
 • Verward
 • Gevoelig voor prikkels
 • Piekeren

Lichamelijke symptomen

 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Gevoel van uitputting
 • Pijn in de spieren (tintelingen)
 • Nek- en schouderpijn
 • Buikspanning
 • Snelle ademhaling
 • Hoofdpijn
 • Beperkt zicht
 • Oorsuizen
 • Darmproblemen
 • Snelle hartslag
 • Verhoogde bloeddruk
 • Koud

Dit is een belangrijk moment in het proces. Dit is namelijk het moment dat je concreet gaat merken dat je jezelf door de stress aan het slopen bent. Je moet nu aan de slag met jezelf om heel veel ellende te voorkomen.  Dit kan inhouden dat je misschien tijdelijk minder moet gaan werken of op een andere manier de stress vermindert. In deze fase moet je structurele veranderingen in je gedrag aanbrengen om de dagelijkse stress te verminderen. Het is belangrijk om te weten dat je dit niet alleen kunt. Zoek hulp bij de ARBO, coach of een psycholoog of lees relevante boeken. Het vergt namelijk een complete omschakeling in het denken. Als je dit alleen zou kunnen dan was je niet in deze situatie beland. Bedenk goed dat de overbelasting nu al maanden of jaren duurt. Het verschil met een burn-out is dat het herstel in deze fase, met de nodige rust, zeer snel plaatsvindt.

Veel mensen grijpen echter niet in in deze situatie en verwachten dat het vanzelf overgaat. Ook zal er vaak gezocht worden naar concrete fysieke oorzaken voor de klachten. Stress komt als mogelijke oorzaak niet altijd naar voren. Veel mensen komen ook in een vicieuze cirkel terecht vanwege de klachten. Zoeken op het internet en bezoeken aan ziekenhuizen maken je onzeker, angstig en zorgen voor nog meer stress. Wanneer je overspannen bent kun je echter door adequaat in te grijpen ervoor zorgen dat je weer snel herstelt. Zie het als een laatste waarschuwing van je lichaam voorafgaand aan een echte burn-out.

 

Ad. 4. Burn-Out

Wat is een burn-out?

Iemand met een burn-out is mentaal en fysiek opgebrand. Door langdurige blootstelling aan stress raak je steeds vermoeider. Deze stress gaat over in overspanning en bij het langdurig negeren van spanningsklachten in een burn-out.

Beperkte controlemogelijkheden. Denk in deze,  dat je in een onzekere periode zit van afwachten en afhankelijk zijn van beslissingen van derde zoals jeugdzorg, kinderbescherming en rechters.  

 

Symptomen van een burn-out zijn:

 • Angst
 • Buikpijn
 • Concentratieproblemen
 • Darmklachten
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Neerslachtigheid
 • Prikkelbaarheid
 • Slaapproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Vermoeidheid 

Burn-out of overspannen?

Een burn-out wordt vaak verward met overspannen zijn. Dit komt doordat overspanning vaak een voorstadium is van een burn-out. Negeert een overspannen persoon de signalen van lichamelijke en geestelijke uitputting te lang, dan ontstaat uiteindelijk een burn-out. Trek daarom op tijd aan de bel door je klachten te bespreken met de huisarts. Heel belangrijk als je overspannen bent is rust nemen en niet op dezelfde manier door te werken of leven.

Burn-out of depressief?

Soms is het moeilijk om vast te stellen of iemand een burn-out heeft of depressief is. Sommige klachten die kenmerkend zijn voor een burn-out komen namelijk ook voor bij een depressie. Lusteloosheid, vermoeidheid en slaapproblemen komen voor bij beide aandoeningen. De klachten van een burn-out ontstaan echter door langdurige blootstelling aan stress. Een depressie ontstaat soms uit het niets en heeft ook te maken met persoonlijke aanleg. Wel kan een burn-out leiden tot een depressie.

Burn-out of angststoornis?

Bij zowel een burn-out als een angststoornis komen hyperventilatie en paniekaanvallen voor. Men ziet een burn-out daarom soms onterecht aan voor een angststoornis, zeker als klachten niet direct in verband lijken te staan met stress. Soms leidt deze verwarring tot het kiezen van een onjuiste behandeling van de klachten.

Risicofactoren voor het ontstaan van een burn-out

In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De oorzaak ligt meestal bij je werkstress. Werk je lange tijd onder veel stress en emotionele belasting, dan heb je kans op een burn-out. Andere factoren die een rol spelen zijn een hoge werkdruk, weinig zeggenschap binnen je werk, een slechte werksfeer en matige beloning. Vooral vrouwen, managers en werknemers in de gezondheidszorg en het onderwijs hebben een verhoogd risico op een burn-out.

Maar ook als je werkt en je hebt privé veel te veel te verwerken en je blijft maar doorgaan.

Hoe herstel je van een burn-out?

Als je de signalen van overspanning te lang negeert, stort je uiteindelijk in. Het kleinste voorval is soms genoeg. Je kunt simpelweg niet meer verder. In overleg met je werkgever ga je naar de huisarts en eventueel de bedrijfsarts. Zij stellen de diagnose burn-out en kijken samen met jou wat je het best kunt doen. Wanneer problemen op je werk een rol speelden bij het ontstaan, moeten deze ook worden aangepakt. Maar ligt het in de privé-sfeer dan dienen de problemen daar aangepakt te worden. Een coach kan dan uitkomst bieden.

Vaak helpt het nemen van rust al voldoende, soms met ondersteuning van medicijnen, therapie of coaching. Een coach of therapeut helpt je bij het tijdig herkennen van stress en hoe je hier voortaan mee om kunt gaan. Zo voorkom je een nieuwe burn-out.  

Behandeling burn-out

De volgende behandeling is mogelijk bij burn-out.

 • Coaching

Neurotische klachten zoals schuldgevoelens, angsten, depressies of obsessies manifesteren zich meestal in een latere fase. Lees op solvo.nl meer over de verschillen tussen een burn-out en een depressie, angst of overspannenheid.

Bron: gezondheidsplein.nl

Copyright ©  Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: Choosewise.nl.