De juiste advocaat

De juiste advocaat kiezen is niet makkelijk zeker wanneer je een complexere zaak hebt en waar veel van afhangt. Het is dan vaak verstandig om een specialist in de arm te nemen. Advocaten die zich ergens in gespecialiseerd hebben zijn niet altijd aan een plaats gebonden en zij kunnen derhalve landelijk werken. Dit is echter ook per advocaat afhankelijk. Echter rekent een gespecialiseerde advocaat vaak een hoger uurtarief. Sommige advocaten werken pro-deo en anderen totaal niet. Controleer dit.

 

Persoonlijke voorkeur

Ook jouw persoonlijke voorkeur speelt een bepaalde rol bij het kiezen van een goede en juiste advocaat. Voordat je besluit met een advocaat in zee te gaan, zou je bij een zaak waar veel van afhangt, altijd eerst een persoonlijk gesprek moeten aanvragen. Je moet het gevoel krijgen dat je in goede handen bent en dat je elkaar goed begrijpt.  Alles draait om communicatie. Het is van groot belang dat je goed met je advocaat kunt communiceren op een manier die jou goed bevalt.

 

Emoties

Soms speelt de emotie een grote rol. Vooral bij een echtscheiding en al helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Hoewel het juridisch inhoudelijk geen verschil maakt voelt de een zich door een vrouwelijke advocaat beter begrepen en de ander juist prettiger bij een mannelijke advocaat.  
Kies altijd voor een advocaat waarbij jij je prettig voelt en waarvan je de overtuiging hebt dat hij/zij jouw zaak zal behartigen op een wijze zoals jij dat wenst.

 

Specialistenvereniging

Gespecialiseerde advocaten zijn in de meeste gevallen aangesloten bij een specialistenvereniging.  Indien je een advocaat nodig hebt om te scheiden of wanneer er kinderen in het spel zijn krijg je te maken met een familierecht advocaat. Deze zijn vaak aangesloten bij de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Lidmaatschap van zo’n specialistenvereniging is een waarborg voor jou als cliënt voor juridische kennis en ervaring van de advocaat. Indien je een advocaat nodig hebt kun je op deze link klikken zodat je direct naar de site van Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators wordt geleidt.

 

Werkzaamheden van een advocaat

Een ander aspect dat je in jouw keuze moet betrekken is het soort zaak. Bent u nog niet gescheiden maar wilt u een advies, bijvoorbeeld over de te verwachten alimentatie, of bent u op zoek naar een advocaat die de kneepjes kent van de wijzigingen van het ouderlijk gezag, de bezoekregelingen  of gewoon omdat je wilt weten wat kan en wat niet kan? De werkzaamheden van een familierechtadvocaat vallen grofweg uiteen in drie hoofdcategorieën:

 1. Verdedigen / pleiten tijdens een zitting voor de rechter
 2. Onderhandelen met de tegenpartij
 3. Adviseren

 

Strategie

Iedere advocaat heeft zijn eigen voorkeuren en wijze van aanpak en verdedigingsstrategie. Bespreek daarom vooraf met je advocaat wat jouw voorkeuren zijn, de te verwachten uitspraak van de rechter en de verdedigingsstrategie die hij/zij gaat volgen. Kies vervolgens de advocaat waarmee je het eens wordt over de strategie, de wijze van aanpak, het tarief en niet in de laatste plaats de advocaat waarbij “jij” je goed voelt en waarvan jij denkt dat jouw zaak in goede handen is.

 

Wat kost een advocaat

Maar wat kost nu een advocaat??  Vraag je af wat jou budget is?? welk bedrag wil je maximaal betalen aan een advocaat??

 • Uurtarief
  Bij de meeste advocatenkantoren is het mogelijk een afspraak te maken over het tarief, meestal een uurtarief. De hoogte van het uurtarief hangt af van de omstandigheden en de omvang van de zaak.
 • Fixed-fee
  In enkele situaties kan een vaste prijs worden afgesproken, waarbij je van te voren één bedrag afspreekt voor de behandeling van jouw zaak, zoals bijvoorbeeld voor het maken van een alimentatieberekening of voor het geven van een advies. Meestal echter is een vaste prijsafspraak vaak niet goed mogelijk omdat de te verwachten werkzaamheden in een zaak vooraf meestal niet precies bekend zijn.
 • Rechtsbijstandsverzekering
  Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Vaak wordt een advocaat dan vergoed. Meld het bestaan van een rechtsbijstandverzekering direct aan het begin van het eerste gesprek met jouw advocaat.
 • No-cure-no-pay
  No-cure-no-pay wordt door geen enkele advocaat geaccepteerd. De gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten verbieden advocaten namelijk te werken op basis van no-cure-no-pay.
 • Pro deo
  In sommige situaties is het mogelijk dat je een advocaat kunt consulteren op basis van pro deo, ook wel aangeduid als toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een groot deel van de kosten. Of jij in aanmerking komt voor voor een pro-deo advocaat hangt af  van je inkomen en vermogen. Niet alle advocaten accepteren echter pro deo zaken.

 

De juiste Advocaat

In dit artikel, “De juiste advocaat”,  worden advocaten vermeld waarin ik vertrouwen heb. Vertrouwen dat zij “jouw” zaak goed oppakken en er alles aan zullen doen om dit tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Maar neem wel in acht dat goede advocaten schaars zijn en zij ook geen ijzer met handen kunnen breken. Zij zijn ook afhankelijk  van de uitspraken van de rechters. 

Als je naar de website of Facebookpagina van een advocaat wenst te gaan, klik op de desbetreffende link en je wordt direct doorgeleid. 

 

Tilburg

Rotterdam

 

 

Copyright ©  Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: Choosewise.nl.