Energievampier

Energievampieren, gewapend met een kruis en een knoflookstring

Een vampier, een naar bloed hunkerende persoon die je ziet verjongen na het nuttigen van een bepaalde hoeveelheid bloed. Je krijgt twee keuzes, of toch niet, hij maakt deze voor jou!!….Hij zuigt je leeg!! of je mag zijn lotgenoot worden!!  Iets daartussen in is er niet. Iemand die je kon afschrikken met een  knoflookstring en een kruis en die verbrande in de zon. Zijn naam die geschreven werd als “Alucard”. Hij sliep in een kist welke stond op een moeilijke vindbare plaats.  Zijn afbeelding werd niet gezien in spiegels……..of zijn huid schitterde als diamanten in de zon en warempel, wat jij als onmogelijk had gehouden, daar kon hij plotseling tegen. De vampier had een metamorfose ondergaan. Een Vampier die je kon uitschakelen door het hart te doorboren met een houten pin. Het lichaam veranderde in as en werd vervolgens meegenomen door de wind, die op dat moment naar voren kwam. Dat zou wel heel makkelijk zijn als wij energievampieren op deze manier zouden kunnen herkennen.

“Maar energievampieren drinken geen bloed, verkeren niet in grote kastelen en komen ook niet in tombes of kerkers voor. Een kruis kunnen zij zonder problemen vasthouden en knoflook wordt gewoon in de maaltijden gegeten. In de volle maan gebeuren geen rare vampierachtige dingen…..!!”

Energievampieren bevinden zich tussen de gewone mensen. Je herkent ze niet aan de hoektanden die zich ontbloten. Ze dragen gewone kleding. Een vampier herken je bij het toeslaan omdat hij hunkert naar jou bloed. Een energievampier merk je niet en al helemaal niet wanneer ze toeslaan. Je herkent ze pas als je merkt dat jou energie langzaam het lichaam zal verlaten en je batterijtje leeg begint te geraken……..

Een van de belangrijkste punten om een gezonde en persoonlijke ontwikkeling te bevorderen is om, om te gaan met personen die op een positieve manier bijdragen aan jouw leven. Echter heeft niet iedereen om ons heen een positieve invloed. Je wilt je omringen met mensen bij wie je, je fijn voelt en met wie je, je kunt identificeren. Je zit niet op conflicten te wachten en wilt in principe alleen maar geluk in het leven………Echter realistisch gezien is dat natuurlijk onmogelijk. Je komt altijd iemand tegen waarbij je je niet prettig  voelt, of waar je mee in conflict geraakt. Dat wil je niet en toch gebeurt het. Je hebt mensen die de controle willen uitoefenen en je emotioneel willen verzwakken. Je voelt je energie beetje bij beetje afnemen. Je voelt je zwakker en slapper. Degene die jou dit aandoet krijgt vervolgens een bijnaam….bloedzuiger…..”Energievampier“.

6 tekenen dat uw partner een energievampier is

  • Hij bekritiseerd jou voortdurend als ook alles wat met jou te maken heeft. 
  • Jij investeert meer in de relatie dan dat hij doet.
  • Het leven met je partner is vaak stressvol, Je voelt je uitgeput, prikkelbaar en depressief in zijn aanwezigheid.
  • Hij zal nooit tevreden zijn, ook al doe je nog je uiterste best.  
  • Opmerkingen die directe goede vrienden van je maken:” Ik begrijp niet wat jij in hem ziet, het enige dat hij doet is op je zenuwen werken, hij haalt jou constant onderuit en heeft niets positiefs over jou te zeggen”.
  • Het kost jou enorm veel moeite om positiviteit in de relatie te brengen.

Wat is een energievampier?

Een energievampier is iemand  met wie je regelmatig contact hebt. Dit kan een vriend, buur, kennis, broer, zus, een ouder of een ander familielid zijn. Het zijn mensen die alleen maar lopen te klagen en te zagen. Een energievampier heeft de macht om je kwaad te krijgen, te hypnotiseren zodat jij doet wat zij willen totdat jij hen een halt toeroept. Een energievampier kan heel  veel beslag op jou leggen of zij voorkomen dat jij “jouw” doelen gaat halen. Zij lijken heel warm en hartelijk van karakter, slim en charmant maar dit is uiterlijke schijn. Jij vindt hen aardig en je vertrouwt hen. Mensen die heel kritisch zijn en geobsedeerd zijn door zichzelf. Zij hebben een comfortzone waar zij niet uit gehaald willen worden. Zij zitten daar min of meer in vast. Vast in hun eigen negativiteit, want daar voelen zij zich prettig. En toch zeggen zij dat zij die negativiteit niet willen en op de een of andere manier krijgen zij het toch voor elkaar om dit op zich af te roepen. of terug te keren naar de handelswijze zoals zij dat al jaren gewend zijn. 

Ben je een persoon die hulpvaardig is, graag ten dienste staat voor een ander, een ander graag helpt ongeacht de situatie waarin die persoon verkeert. Let dan goed op, dan kun je “vatbaar zijn voor een energievampier”.

Er zijn verschillende soorten energievampieren, zij zijn niet goed voor je emotionele gezondheidstoestand en zij zullen beslag leggen op jou tijd en proberen in  jou nabijheid te verkeren om diverse redenen. Een van de redenen is om jou sympathie en vertrouwen te winnen. Maar let op:”Dit is in het algemeen voor eigen gewin,  jou vertrouwen zal misbruikt worden”. Deze mensen zijn eerder vermoeiend. Een energievampier kan verschillende gedaantes aannemen. Een narcistische energievampier kan tevens controlerend zijn en medelijden trachten op te wekken. Van de ene gedaante springt hij zonder chroom over naar de andere gedaante en vaak op een dusdanige wijze dat jij dit als slachtoffer niet eens in de gaten hebt. Pas achteraf kun je zeggen:”Damn ben er ingetrapt”.

Let op:” Er zijn relaties die schadelijk voor ons zijn en waarbij veel drama ontstaat. Drama waar wij zelf niet voor kiezen. Er zijn mensen die ons abusievelijk of opzettelijk slecht kunnen laten voelen, die ons emotioneel uit balans halen, waarbij onze woede telkens naar boven wordt gehaald. Zij maken ons emotioneel kapot. Relaties waarbij haat en liefde daadwerkelijk dicht bij elkaar liggen. Er wordt wel eens gezegd:” ze kunnen niet met maar ook niet zonder elkaar. Ze halen het beste maar vaak ook het slechtste in elkaar naar boven”. De emotionele balans is uit evenwicht, ……kortom deze relatie is niet goed maar eerder slecht. “

1. De jaloerse en roddelende energievampier

Nieuwsgierige mensen heb je overal. Zij staan altijd met de neus vooraan en zijn bekend met de eerste nieuwtjes, waar zij maar al te graag van worden voorzien, om ze vervolgens in geuren en kleuren verder te vertellen en al helemaal als de persoon waar de roddel overgaat er niet bij is. Zij krijgen een kick van het roddelen en in het bijzonder om iemand bewust in een kwaad daglicht te zetten. Ze dikken de roddel aan om de reputatie van de ander te verslechteren. Op het moment dat de jaloerse en roddelende energievampier dit doet,  weten anderen hier niet of moeilijk mee om te gaan. Zij weten zich geen houding te geven en ook niet hoe men hier op moet reageren. De jaloerse en roddelende energievampier kun je het beste negeren. Hetgeen zij vertellen moet je met een korrelzout nemen. Je kunt ook tactisch reageren door van onderwerp te veranderen. Keert de jaloerse en roddelende energievampier terug op zijn onderwerp, reageer wederom niet en sla een ander onderwerp aan. Wat ook niet geheel onbelangrijk is:”deel de roddels niet met anderen, je weet nooit wat waar is en wat niet”. Wordt een roddel over jou vertelt dan kun je de roddelende persoon daar ook op aanspreken en vertellen dat hetgeen wat hij rond vertelt niet klopt en op onwaarheden gebaseerd is. Maar pas hiermee op:” je kunt het ook erger maken, sommige roddelaars grijpen dit weer als nieuw gespreksonderwerp aan”. De roddel waait op een gegeven moment wel over. Mensen in jou directe omgeving kennen de waarheid wel.

2. De narcistische energievampier

Wie wil nu niet een man aan zijn  zijde hebben waar je om kunt lachen en waar je veel plezier mee beleeft. Echter het lachen zal je binnen afzienbare tijd vergaan. Je komt er achter dat deze person geen liefde kan geven maar alleen wilt ontvangen. Doordat de narcistische energievampier geen liefde kan geven kom je stelselmatig aandacht en liefde te kort. Een narcistische energievampier wil altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. Hij is egocentrisch, verwaand, wil op handen worden gedragen en wil graag bewonderd worden. Hij doet zich als een slim persoon voor, slimmer dan zijn omgeving. Hij gebruikt zijn charme en gooit deze in de strijd. Hij manipuleert en bedreigt de ander enkel en alleen om zijn eigen doelen te bereiken. Vaak zie je dat deze mensen topfuncties bekleden in bedrijven.  Alles pakken ze wat ze pakken kunnen. Als je het boek manipuleren kun je leren leest dan weet je precies hoe meedogenloos zij zijn en dat zij over lijken gaan. Empathische gevoelens heeft hij niet en kent hij ook niet. Om met een narcist om te gaan helpt het als je ze pluimen in hun kont steekt en  hem overlaad met complimenten. Waak er wel voor dat jij je niet ondergeschikt maakt aan hem of dat jij je terzijde laat schuiven. Maar vergeet niet dat het omgaan met een narcist niet eenvoudig is. Dit is vrij complex. Wil je echt geen energie steken in een narcistische energievampier, laat hem dan los. Maak geen afspraken, stop met bellen en neem ook niet de telefoon op als hij belt. Reageer niet op appjes. Kortom:”Negeer hem”.

3. De negatieve energievampier

De negatieve energievampier zorgt ervoor dat jij je minderwaardig voelt. Hij haalt jou naar beneden en bij voorkeur in het bijzijn van anderen. Jij weet je dan geen houding meer te geven, slaat op slot en kunt of durft niet meer te reageren. Een negatieve energievampier wijst jou op je fouten en tekortkomingen en je wordt op een negatieve manier weggezet ten opzichte van anderen. Jou persoonlijke mening wordt onderuit gehaald of je het nu goed hebt of niet. Luister hierin ook naar jou onderbuikgevoel. Als je twijfelt aan de gedragingen van iemand en jij het idee hebt dat zij hun eigen gedragingen goedpraten terwijl deze niet goed te praten zijn en zij durven te beweren dat zij het beste met je voor hebben……….ren weg, zij hebben niet het beste met jou voor. Zij hebben alleen maar het beste voor met zichzelf. Veelal merk je dat ze alleen goed zijn in het leveren van kritiek. Positieve feedback daar heeft een negatieve energievampier nog nooit van gehoord.

4. The Kings en Queens energievampieren

De dramatische energievampieren zijn vampieren die kings en queens zijn van drama. Zij praten veelvuldig over constante en ongerechtvaardigde klachten en angsten. Hen overkomt van alles, zij zijn slachtoffers. Zij hebben pleinvrees, durven de straat niet meer op, hebben hoogtevrees. Kortom zij mankeren van alles en nog wat. Ook als iets goed gaat weten zij daar een drama van te maken en om te keren in iets negatiefs. Zij stellen hun eigen leven voorop en vinden hun problemen belangrijker dan die van jou. Ze nemen niet de tijd om naar jou verhaal te luisteren en of daar begrip voor te tonen of jou überhaupt van tips te voorzien. Als je iemand het hardste nodig hebt dan is het eeuwige slachtoffer/ de dramatische energievampier in geen velden of wegen te bekennen. Zij zullen nooit onvoorwaardelijke hulp bieden. De Kings en Queens vindt je overal en zij zullen ervoor zorgen dat jij je rot voelt. Het maakt niet uit waarover, zij weten altijd wel een gevoelige snaar van je te vinden en als zij die gevonden hebben dan wrijven zij nog eens extra zout in je wonden. Zij weten jou te bespelen en maken je onzeker. Laat de gedachte los dat je perfect bent en dat je het met iedereen even goed moet kunnen vinden. Je kunt niet met de hele wereld bevriend zijn. Hiernaast maakt iedereen wel eens een fout, van fouten kun je leren. Als je je ergens rot of schuldig over voelt of als je ergens spijt van hebt, kijk dan binnenin jou waar dit vandaan komt. Het heeft altijd een oorzaak, werk daaraan. Huil uit, ga douchen of in bad, water is rustgevend en kalmeert. Wat je ook kan doen is door om te denken, rustig na te denken voordat je wat zegt en niet meteen reageren. Kijk wat de woorden van de ander bij jou teweegbrengt. Ga niet in de aanval, dan wordt het in het algemeen erger. Als je wilt reageren zeg dan woorden als: Ik begrijp hoe je je voelt maar…….en vertel wat jij voelt in rustige positieve bewoordingen. Vertel dat je iets niet fijn vindt en wat jij wil dat deze persoon doet. Stel je grenzen en zorg dat deze gerespecteerd worden. Probeer het negatieve te keren in het positieve en benoem dat je niet alleen maar wil praten over zaken die niet goed gaan maar ook wat juist wel goed gaat en houdt dit ook vol.

5. De melancholische en gewelddadige energievampier

Iemand die melancholisch is, is zwaarmoedig, depressief, teneergeslagen, verdrietig, somber, tobt veel, is zwaar op de hand en zwartgallig. Deze persoon heeft een gemoedstoestand die neigt naar een depressie hetgeen zich kenmerkt door een verdrietige kijk op het verleden of naar een onvervuld verlangen.  Een melancholische energievampier ziet het glas eerder als halfleeg dan als halfvol. Zij vertonen geen empathische gevoelens. Woede, boosheid en arrogantie viert te boventoon van hun gedrag. Zij kunnen het tij hierin moeilijk keren. Dat wat zij in hun hoofd hebben, zo is het en niet anders. Hij brengt zijn tijd door met het maken van beschuldigingen, vernederingen, het bekritiseren en het maken van ruzies. Dit is hun voeding en daar zijn zij aan verslaafd. Sta dit niet toe en laat je zeker door dit soort energievampieren niet naar beneden halen. Bescherm jezelf en je zelfbeeld en laat die zeker niet door iemand anders ontnemen. Blijf kalm, laat je niet vangen in zijn net, waardoor jij in zijn web verstrikt raakt. 

6. De controlerende energievampier

De controlerende energievampier heeft en houdt graag overal de controle over. Hij geeft deze niet graag uit handen. Ook als een relatie verbroken is en hij heeft een nieuwe relatie dan kan het zo zijn dat hij over beiden, de ex-partner en de huidige partner, de controle wil houden en dat op een bepaalde wijze probeert af te dwingen. Hij laat aan niemand de controle over. Hij wil in alles het laatste woord hebben en of de toestemming in kunnen geven. Als een kind bijvoorbeeld logopedie nodig heeft en de moeder regelt dit dan kan het zo zijn dat hij het hier totaal niet mee eens is. Hij geeft dan geen toestemming voor de behandeling. Hij is dominant en nadrukkelijk aanwezig. Probeer hem niet te passeren want je zult het weten ook. Hij zal ten alle tijde alles naar zich toetrekken en bepalen wat er gebeurt. Hij draait situaties om. Hij heeft op alles een antwoord, hij schudt deze zonder problemen uit de mouw.  Jouw ruimte wordt kleiner en kleiner en begint benauwender te worden. Eis “jouw ruimte” op een assertieve manier terug op. Dit is jou ruimte en daar heeft iedereen uit te blijven. Zet je volgzaamheid om in assertief zijn. Stel je grenzen en laat daar niets of niemand meer overheen walsen of springen.

8. De non-empatische energievampier

Empathie is een belangrijk onderdeel van interpersoonlijke intelligentie, een term die gecreëerd is door Howard Gardner en die refereert naar de cognitieve vaardigheid om de emotionele wereld van een andere persoon te begrijpen. Een non-empatische energievampier beschikt totaal niet over empathische gevoelens. Wat zij hun vrienden, kennissen of familie aandoen daar denken zij totaal niet over na. Zij kunnen zich niet verplaatsen in de situatie van de ander.

9. De kind energievampier

Heb je wel eens een kind ontmoet die meteen zegt dat kan ik wel en doet het voor??…..vast wel. 

Heb je wel eens een kind ontmoet die meteen zegt, dat kan ik niet, dat lukt mij niet, ik weet niet hoe dat moet!!….ook al doe je dat honderd keer voor dan nog blijven ze dat zeggen!! Nou zo heb je ze ook in grote volwassen exemplaren rond lopen. Zij maken zich altijd kleiner dan ieder ander. Zij voelen zich minder dan een ander, kunnen niks, mochten niks, ze zijn niks en dat zullen ze ook nooit worden. Hij haalt zich altijd op een negatieve manier onderuit en naar beneden. Hij klaagt steen en been en blijft dat doen. Hij kijkt niet naar wat hij wel goed kan, hij kijkt naar wat hij niet goed kan en legt daar de nadruk op. Vermoeiend deze mensen vind je ook niet???  Ga hier niet uitgebreid op in en doe hier niet aan mee. Zeg dat dit heel vervelend is voor hem en dat je hier niet verder op in wenst te gaan. Ga ook niet in op zijn onkunde, ze zijn alleen maar uit op complimentjes, wees duidelijk en zeg dat je hier niet meer in meegaat.

Hoe weet je nu of jij een energievampier bent?

Denk je dat jezelf een energievampier kunt zijn omdat jij je herkent in een van de bovengenoemde energievampieren. Troost je, dat is niet zo. Een energievampier denkt niet na over hoe anderen over hem denkt. Zij denken niet na over het effect dat hun handelswijze heeft op een ander. Dat doe jij wel al, door hierbij stil te staan. Jij denkt na wat voor een effect jouw handelswijze kan hebben op een ander. Door deze bewustwording en door daar over na te denken weet je wat je kunt doen. Ieder van ons ergert zich wel eens aan een ander en wij zijn er ons ook van bewust dat anderen zich aan ons ergeren. Dit is een normaal menselijk proces. Wij leunen soms op anderen zoals anderen soms op ons leunen. Ook dit is een normaal menselijk proces. In het algemeen is hierin een evenwicht in dan herken je je wel eens in een van de bovengenoemde energievampieren, maar dat is niet blijvend. Iedereen kan wel eens een kleine energievampier zijn en het bloed bij iemand onder de nagels vandaan halen. Ieder van ons kan wel eens beslag leggen op de ander en roepen of denken:”help mij, weet het even niet meer”. Maar ook dat is tijdelijk.

Kun je je beschermen tegen energievampieren?

Er is goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat je je niet kunt beschermen tegen energievampieren. Je vindt ze namelijk overal en nergens. Het maakt niet uit waar je bent, er zit altijd wel een energievampier ergens verscholen:” In de bus, in de trein, op vakantie, in een restaurant, in een mensenmenigte, in je familie of misschien wel in je directe vriendenkring of gezin”. En laten wij eerlijk zijn, je kunt je niet afsluiten voor de mensheid. Dat zou wel een heel erg eenzaam bestaan zijn, en een hutje op de heide is niet voor iedereen geschikt. In het algemeen zijn wij graag onder de mensen en hebben wij graag iemand om ons heen.

Het goede nieuws is dat er tips zijn hoe je het beste met deze energievampieren om kunt gaan.

Als je weet wie in jouw leven een energievampier is dan kun je je tegen hem wapenen . Stop door te geven wat een energievampier van jou nodig heeft. Doorzie dit!! Stel grenzen en blijf niet eeuwig geven!! De meeste energievampieren haken dan snel af op zoek naar zijn volgende slachtoffer.

Omgaan met Energievampieren

Hoe je kunt omgaan met energievampieren kun je lezen bij vermijd negatieve mensen.

In verband met de leesbaarheid verwijs ik naar de energievampier als een “hij”. Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat energievampieren altijd mannen zijn en dat slachtoffers van energievampieren altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een vrouwelijke energievampier!  

Copyright © Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: Choosewise.nl.