Relatieslachtoffer Narcist

Als je een relatie krijgt met iemand die aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis leidt, of symptomen daarvan heeft, dan kan je leven veranderen in een nachtmerrie. Misbruik en manipulatie voeren de boventoon en een weg om uit deze relatie te stappen lijkt soms onmogelijk. Als er een emotionele band is ontstaan met de narcist dan ben je reeds in zijn ban. Zij zijn er namelijk op uit om mensen voor zich te winnen.

Narcisten zijn niet instaat tot het behouden van een goede en gezonde relatie. Zij hebben in het algemeen veelvuldige relaties  en hebben een behoorlijke emotionele bagage, welke reeds vanaf jonge leeftijd is ontstaan.

Een narcist, neemt, vraagt, verwacht, zijn charmant en komen vol zelfvertrouwen over. Zij zijn egocentrisch, manipulatief , ontrouw en uit op machtswellust. Hierdoor kunnen zij in een korte tijd allerlei relaties aangaan. Echter een langdurige relatie lukt nagenoeg zelden. Een narcist geeft daarvoor niets tot weinig voor terug. Het is eenrichtingsverkeer. Een narcist wilt overal de controle op houden, zelfs op ex-geliefden en al helemaal wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Als je denkt dat hij nooit vreemd zal gaan dan kom je bedrogen uit. Juist een narcist zal veelvuldig vreemd gaan en zal zich nooit afhankelijk van zijn partner opstellen.

Narcistische liefde is totaal geen liefde. In een relatie met een narcist zal jij jezelf alleen maar meer en meer gaan verliezen. De kans om jezelf te verwezenlijken zal tot in de kiem gesmoord worden. Een narcist kan in het begin vaak overkomen als de perfecte partner en zo presenteert hij zich ook. De narcist is interessant, heeft zelf vertrouwen, is lief en gedraagt zich ook liefdevol en zorgzaam. In het begin zal de narcist ook alles voor jou doen en proberen waar te maken. Je bent alles voor hem en je wordt op handen gedragen. Dit is echter schijn. Zodra de narcist jou in zijn greep heeft veranderd hij in jou ogen. Echter verandert hij niet. Hij is altijd zo geweest. De narcist zal zichzelf altijd voorop stellen en als belangrijk zien. Kortom hij waant zich als de belangrijkste persoon op aarde en houdt in het algemeen alleen maar van zichzelf. Daarom zal er ook geen ruimte zijn voor liefde voor anderen. Niet voor zijn partner maar ook niet voor zijn kinderen.

Zij willen aandacht, heel veel aandacht en eisen deze ook op en hij zal het niet accepteren dat de aandacht naar anderen gaat. Ook niet naar zijn eigen kinderen. De aandacht die jij geeft zal  nooit genoeg zijn. Hij wil meer, en meer, en meer, en veel meer. Zij willen op een voetstuk geplaatst worden en alleen maar mensen om zich heen hebben die hem op een voetstuk plaatsen.

Een relatie met een narcist is een destructieve relatie. De narcist is meer op zichzelf gericht en zal er alles aan doen om aandacht van jou of van anderen te krijgen. Hij pakt dit als een vos op zeer sluwe wijze aan. Het is een wolf in schaapskleren. Hij zal er alles aan doen om te krijgen wat hij wil. Liegen, bedriegen, valse aangiften, personen voor zich winnen om jou mede te gronde te richten, valse documenten opmaken, agressie en fysiek misbruik. Je wordt zijn project, een project om volledig te gronde te richten en hij zal daar geen middelen voor schuwen. Kun jij geen vinger krijgen op zijn gedrag? Begrijp je zijn reacties niet? Wordt jou bestaan als persoon aangetast? Veranderd je persoonlijkheid langzaam aan en begin jij jezelf te verliezen? Wordt jij onderuitgehaald zodat hij zich beter voelt. Je bent jezelf niet meer en hebt geen energie meer. Hij wordt een vampier, een vampier die jou energie volledig opzuigt……..een “energievampier“.

“In zijn ogen ben je dom, lomp, onnozel, slecht, luister je niet, kun je niks, ben je waardeloos en nog wel veel meer. Want als je naar hem luistert zal het veel beter gaan……beter gaan met wie?????”

Als je in een relatie verkeerd met iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft:

 • Voel jij je soms slapeloos?
 • Heb je gewichtsverlies?
 • Depressie?
 • Angst?
 • Voel jij je uitgeput en leeg?
 • Voel je jezelf verdoemd?
 • Voel jij je machteloos?
 • Voel jij je waardeloos?
 • Voel jij je schuldig?
 • Ben je in staat om zelfmoord te plegen?
 • Voel je je rusteloos?
 • Ben je zenuwachtig ?
 • Maak je je constant zorgen?
 • Voel je kwaadheid?
 • Heb je gevoelens van intens verdriet?
 • Voel jij je emotioneel misbruikt?

De angst van de Narcist.

Er zijn twee uiterste, aan de ene kant heb je in een relatie de angst dat je verstikt, gecontroleerd wordt, door iemand en heb je behoefte aan individualiteit. Aan de andere kant staat de afwijzing en overgave aan een relatie en heb je juist behoefte aan aansluiting en contact. Normale mensen kunnen hier al moeite mee hebben. Laat staan bij een narcist. Bij een narcist zijn dit juist twee extreme uiterste.

Wreed gedrag

Binnen een relatie met een narcist kan wreed gedrag ontstaan. Hij probeert zijn partner dwangmatig in zijn greep te houden, maar vreest tegelijkertijd dat de ander te dichtbij komt en de overhand zal krijgen. Hij zal er daarom alles aan doen om de ander zwak, afhankelijk en tot een soort bezit te maken. Hierdoor komt zijn macht tot uiting.

Een narcist houdt niet van je.

Een narcist houdt niet van je. Hij zal deze woorden niet uitspreken. Hij zal wel voorkomen dat je weggaat. Hij zal jou frustreren om te voorkomen dat je gaat nadenken. Hij verlamt je door je in een bepaalde positie te manoeuvreren. Hij wilt geen relatie op basis van gelijkheid, een op een. Hij zal je altijd op afstand houden, je nooit dichtbij laten komen. Al doe je nog zo hard je best en ben je bereidt om veel te investeren en te geven. Al verleg je je grenzen keer op keer, de afstand tussen jou en hem wordt alleen maar groter. Met een narcist zal jij nooit een echte liefdesrelatie op kunnen bouwen.

The narcissist doesn’t want your love. They want your admiration and your obedience as a player in their fake make-believe world.”

Een narcist in een relatie is een vicieuze cirkel.

 1. Hij zoekt een gevoelige, zorgzame vrouw op.
 2. Hij plaatst haar op een voetstuk en overspoelt haar met attentie en zogenaamde liefde..
 3. De vrouw valt als een blok voor deze man door zijn voorkomen en de indruk die hij wekt dat hij van haar houd. Je bent aan hem gebonden.
 4. Zijn ware aard komt langzaamaan tevoorschijn en deze kan in de loop der tijd erger worden. Verdwenen is de attente, zorgzame man.
 5. Alleen in het bijzijn van anderen laat hij die nog zien.
 6. De conflicten komen en stappelen zich op. Hij heeft deze conflicten nodig.
 7. Na een heftig conflict speelt hij weer de charmante lieve, attente en zorgzame man van destijds. Dit wordt aangedikt met een hoop drama en spijtbetuigingen. Hij wekt jou medelijden op.
 8. De vrouw zwicht weer.
 9. Het gaat weer goed, althans voor een tijdje.
 10. De conflicten komen weer en je wordt weer vernederd.

Punt 5 tot en met 10 herhaalt zich keer op keer in de relatie. En je van jou blijft niets meer over. Je wordt angstig en veranderd in een afhankelijk vogeltje en hoopt de man terug te krijgen op wie je ooit verliefd geworden was. Dit tegen beter weten in. Deze man is hij niet en zal hij ook nooit worden.

Herkenning

Herken je jezelf in de symptomen die hierboven beschreven staan? Hoewel er vele situaties kunnen zijn die dergelijke symptomen veroorzaken, kan het zijn dat jij slachtoffer bent geworden van een narcist. Dan is het belangrijk dat je hulp krijgt en wel heel snel.

Wil je graag ontsnappen uit een relatie met een narcist of ben je daaruit ontsnapt? Weet je niet wat je verder moet doen of waar je moet beginnen?

 • Wees assertief voor jezelf en voor je kinderen.
 • Leer voor jezelf op te komen. Sta dit niet toe.
 • Overweeg je een scheiding of wil je het geregistreerd partnerschap ongedaan maken?
 • Wil je weer onafhankelijk en zelfstandig zijn zonder de narcist in je leven?
 • Wil je niet meer in de voetsporen van de Narcist lopen?
 • Wil je weg en weer opnieuw een leven opbouwen, eventueel samen met je kinderen als deze er zijn?
 • Weet niet hoe je dit moet en of kunt aanpakken?
 • Is het niet super als iemand jou hiermee kan helpen?

Zeg niet dat het niet mogelijk is, het is wel degelijk mogelijk, je moet allen nog weten hoe? Ik kan jou die handvatten aanreiken. Wordt het een makkelijk proces, nee dat niet, maar bij een 

persoon blijven met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of symptomen daarvan is dat ook zeker niet. Kies, maak een keuze voor jezelf maar bovenal ook voor je kinderen. Zeker als zij jong zijn, zij kunnen dan nog niet zelf kiezen dat moet jij doen.

Verandert de narcist op het moment dat je de relatie verbreekt, ja dat doet hij. Je ziet de man weer die je hebt ontmoet. De charmante man, hij zorgt weer voor je. Echter als je reeds een aantal maal gedreigd hebt met het verbreken van de relatie, dan weet jij dat dit maar van tijdelijke aard is. Hij doet beloftes die hij nooit waar zal maken. Hij valt weer snel terug in zijn oude patroon en gaat ervan uit dat jij hem niet zal verlaten, want tja, jij kunt toch niet zonder hem…….of toch wel???  Vergeet niet dat een narcist namelijk niet zonder een relatie kan. Heeft hij jou niet dan zorgt hij wel  voor een vervanger. Deze vervanger is dan hetzelfde lot beschoren of misschien wel erger. Een narcist wordt door de ervaringen die hij heeft opgedaan sluwer en sluwer. 

 

In verband met de leesbaarheid verwijs ik naar de narcist als een “hij”. Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een vrouwelijke narcist! Alle slachtoffers van narcisme m/v zijn hier van harte welkom!

Copyright © Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: Choosewise.nl.