Relatieslachtoffer Psychopaat

Een psychopaat is net als jij en ik een gewoon mens, alleen hecht hij meer geloof aan andere gedachten dan de gemiddelde mens. Een psychopaat voelt geen verbinding met zichzelf of met andere mensen en heeft niet het vermogen om lief te hebben. Hij kan bot en wreed zijn en heeft geen geweten. Hij kent nauwelijks het verschil tussen goed en kwaad en schroomt er niet voor om anderen te manipuleren. Hij gedraagt zich voortdurend antisociaal of crimineel. Hij gedraagt zich brutaal omdat hij geen angst kent en heeft een gevoel van minachting voor alles. Hij verdraagt veel stress en gevaar. Een psychopaat hoeft helemaal geen moordenaar te zijn zoals dat weergegeven wordt in de film “Silence of the lambs”.

Een psychopaat heeft moeite met vriendschappen en relaties. Hij is zodanig zelfzuchtig dat hij niet in staat is om liefde te geven, maar hij kan wel charmant en betrouwbaar overkomen. Hij heeft vaak veelvuldige, kortstondige relaties met een behoorlijke hoeveelheid aan problemen voor de partner. Heb je een relatie met een psychopaat dan is het verstandig om met deze relatie te stoppen. De kansen op vreemdgaan, ontrouw, stalken, geweld of erger zijn behoorlijk groot in dit soort relaties.

Hij zal nooit rekening houden met zijn partner en ziet de ander altijd als bron van profijt en plezier en hij kan zich schuldig maken aan seksueel misbruik.

Een psychopaat zal een zwakker iemand uitzoeken als slachtoffer. Iemand die als kind mishandeld of gepest is. Een sterker persoon zal tegen een psychopaat ingaan en hij zal eerder een grote mond krijgen of zij blijven bij hem uit de buurt.

Een psychopaat heeft weinig levensdoelen. Hij heeft  vaak een achtergrond met veel problemen en kunnen hun gedrag slecht beheersen. Hierdoor heeft hij vaak ook moeite om een baan te krijgen en te behouden en wisselt hij het liefst om de zes weken van baan.

Een psychopaat schendt of negeert de rechten van anderen en vertoont daardoor moeilijk, misdadig en gevaarlijk gedrag.

Hij kiest jouw

Heb jij eigenschappen die jou vatbaar maken voor psychopatische manipulatie?

Sommige eigenschappen die wij hebben maken ons meer of minder vatbaar als slachtoffer van een psychopaat en elk van ons kan zijn slachtoffer worden. Op geen enkele wijze kan het slachtoffer hier de schuld van krijgen. Het is enkel en alleen aan de psychopaat te wijten.

Zowel een man als een vrouw kunnen deze eigenschappen bezitten en als je weet welke eigenschappen dat zijn dan heb je al de helft gewonen en heb je een streepje voor op de rest die dat niet weten. Het is belangrijk om te weten welke eigenschappen dat zijn en welke jij  daarvan bezit.

 • Je bent een gevoelig persoon. Een psychopaat zal jou snel opmerken. Vatbaarheid schuilt in verschillende situaties zoals: Isolatie van vrienden en familie, je hebt nooit echte liefde gekend, je stond er alleen voor, je heb nooit erkenning gekregen van jouw bestaan, verlies van een baan, nieuwe bewoner van een stad of dorp, je snakt naar een relatie, een sterke behoefte naar aandacht, je bent pas slachtoffer geweest in een bepaalde situatie en niet als slachtoffer erkend, ziekte, langdurige stres, je hebt een dierbare verloren door een scheiding of overlijden, je hebt een zwakke persoonlijkheid of weet nog niet wat of wie je bent, je hebt een minderwaardigheidscomplex.
 • Je verveelt je nogal snel. Je verlangt naar spanning in je leven, want daar ontbreekt het aan. Een nieuwe relatie kan die verveling invullen en een psychopaat wilt maar al te graag aan die behoefte invulling geven.
 • Je voelt je moederziel alleen. Je sociale en emotionele behoefte creëert een opening voor een psychopaat om in jouw leven binnen te dringen. Als je je dan ook nog eens verveeld dan vorm je een groter risico voor een psychopaat. In het begin van de relatie, lijkt het op een normale relatie echter voor een psychopaat die goed is in het lezen van mensen zal herkennen dat jij je eenzaam en alleen voelt en zal daar misbruik van maken

Ook eigenschappen die wij als positief zien kunnen tegen ons gebruikt worden door een psychopaat

 • Ben jij ‘extrovert”. Dit kan het risico verlagen omdat mensen die extrovert zijn zich gemakkelijk vervelen en telkens opzoek zijn naar uitdagingen en naar een bepaalde gezonde spanning .
 • Ben jij eerder iemand van”go with the flow” dan ben je eerder bereid om de chaos van je leven die een psychopaat creëert te accepteren.
 • Ben je “competatief” ingesteld. Dan ben je eerder opgewassen tegen de dominante persoonlijkheid van de psychopaat. Ook ben je eerder opgewassen tegen tegenslagen in een relatie met een psychopaat en zeker als hij de relatie wilt beëindigen.
 • Ben je eerder “emotioneel” aangelegd, dan heb je eerder de focus gelegd op de goede herinneringen in plaats van op de slechte die er in feite ook voldoende zijn.
 • Ben je een “gevoelig” persoon en vatbaar voor de gevoelens voor andere personen. Dan ben je tevens vatbaar over wat anderen over je denken en dan zijn waarschijnlijk hun gevoelens belangrijker dan die van jouzelf. Je zet hun belangen voor die van jou.  
 • Ben je eerder een “relaxed en zorgeloos” persoon dan zal jij waarschijnlijk niet snel een gevaar in een persoon of situatie zien terwijl je hier in principe wel waakzaam in zou moeten zijn. Je ziet teveel het goede in de persoon terwijl dit niet altijd gepast is.

Andere belangrijke eigenschappen zijn:

 • Vertrouwen.
 • Loyaliteit.
 • Toewijding om andere te helpen.

Let op: de meeste van ons zullen een of meerdere van deze eigenschappen bezitten en dat houdt in dat de meeste van ons vatbaar zijn om slachtoffer te worden van een psychopaat. Al denken de meeste dat zij niet vatbaar zijn, juist dan is extra waakzaamheid geboden. Waakzaamheid is ten alle tijde geboden als je sowieso geen slachtoffer wenst te worden van een psychopaat.

 “Know yourself. Psychopaths are skilled at detecting and ruthlessly exploiting your weak spots. Your best defense is to understand what these spots are, and tob e extremely wary of anyone who zeroes in on them. Dr. Robert Hare, How to Spot a Social Predators before They Attack”

Ben jij als slachtoffer op zoek naar bevestiging, acceptatie en liefde dan kun je een relatieslachtoffer worden van een psychopaat. Hij zal jou afzonderen van je omgeving en hij accepteert absoluut geen weerwoord. Hij zal jou niet met rust laten en hij kan vervolgens over gaan tot stalken. Hij volgt en controleert jou in alles, een echte vriendschap zal jij met een psychopaat nooit op kunnen bouwen.

Of val jij juist op een koele en gevoelloze man. Een man die weinig medeleven en warmte in zich heeft. Je kunt je dan afvragen waarom juist deze mannen zo aantrekkelijk voor jou zijn!! Misschien wel omdat het lijkt  alsof zij alles volledig onder controle hebben. Of vindt jij hem  juist charmant, knap, succesvol of slim. Deze man kan extreem charmant zijn, maar wanneer de relatie een feit is merk je dat jij al gauw iets mist in deze relatie. Je mist iets waar je in eerste instantie geen vinger achter kunt krijgen.  

Hij zal jou uitkiezen, je ontwapenen met zijn woorden en beheersen met zijn aanwezigheid. Hij zal jou verrukken met zijn geestigheden en zijn plannen. Hij zal jou op een aangename tijd trakteren maar je zult altijd de rekening gepresenteerd krijgen. Hij zal je toelachen en om de tuin leiden. Hij zal je angst aanjagen met zijn doordringende ogen. En als hij met je klaar is, wat zeker zal gebeuren, zal hij jou in de steek laten. Beroofd van je onschuld en je trots. Lange tijd zal jij je  afvragen wat er gebeurd is en wat je verkeerd gedaan hebt.

Kwetsbaar

Bij een psychopaat moet je je nooit kwetsbaar opstellen en ga bij een kort treffen geen echt contact aan. Glimlach en loop weg. Op elk feestje met honderd mensen loopt waarschijnlijk een psychopaat rond, en die is op zoek naar zwakheden. Hij let bij langdurige interacties zorgvuldig op de ander en houdt elk merkwaardig gedrag in de gaten. Misschien weten ze dat jij niet kwetsbaar bent, maar gebruiken ze bepaalde informatie over jou om overwicht te krijgen. Het is een schaakspel. Hij  bespeelt een hele groep, zoekend naar een of twee kwetsbare mensen die ze kunnen gebruiken om te bemachtigen wat ze willen hebben, of het nu seks, geld of macht is. Dus observeert hij, hoe zijn doelwit met anderen omgaat en bedenkt hij hoe hij moet afrekenen met een argwanende zus, vriend, broer, of andere die dicht bij het slachtoffer staat. Hij legt contact met deze mensen en maakt hen onschadelijk door zich aardig voor te doen. Veel mensen zijn in mindere of meerdere mate direct of indirect te gebruiken. Hoe bescherm je je daartegen? Door mensen te waarschuwen dat deze kerel je misschien wel probeert te belazeren. Wees voorzichtig. Als je te veel stampij maakt, zou hij het je wel eens betaald kunnen zetten. En je weet nooit wat hij dan zal doen!!!

Een slachtoffer van een psychopaat voelt zich op een gegeven moment minderwaardig, een seks-/lustobject, het is jouw fout/schuld. Je kunt door een psychopaat chronisch depressief worden. Je kunt als incompetente ouder worden bestempeld.

Je bent leeg, kapot, geknakt en dieper kun je niet meer zinken. Je bent op de bodem belandt. Besef dan dat als je op de bodem bent dat je dan alleen nog maar omhoog kunt gaan. Omhoog naar zelfherstel. Je wordt je bewust wat jou is overkomen. De ontzetting is groot, en je dacht dat je gek was of werd. Dat het aan jouw lag. Deed je nu echt zoveel verkeerd, ben jij nu zo raar? Je snapt er niks van. Je voelt je gekwetst, verraden. Je krijgt de rillingen. Je huilt, wordt boos en voelt je machteloos. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Waarom ik denk je? Waarom heb je dit zolang geaccepteerd? 

Waarom heb je je zo laten manipuleren? Waarom heb je de seksuele intimidatie toegestaan? Waarom liet jij het toe dat je verkracht en misbruikt werd? Je wordt boos, en bozer. In jou goedheid heb je dit toegestaan? Of was je niet opgewassen tegen deze persoon? Je wordt depressief of kunt dit worden! Maar na het huilen, de woede en het verdriet wat jou allemaal is overkomen schijnt de zon. Laat deze emoties ook toe, deze zorgen mede voor herstel. Je bent verandert voor hem, hij wilde dat jij veranderde en jij liet dit toe!!

Het is dus tijd voor actie!! Doe iets!!  Je hebt nagedacht en alles de revue laten passeren. Je weet wat er gebeurd is!! Je laat je niet meer manipuleren en zorgt ervoor dat deze persoon je leven niet meer binnendringt. Je stelt je grenzen!! Zodra je actie gaat ondernemen, leef je op!! Je gaat misschien de echtscheiding door zetten!! Verhuist naar een andere stad!! Je laat dat leven dat je had achter je!! Je sluit een fase af!! “Chapeau“.

Let op: omdat je slachtoffer bent en alsnog in een gevoelige fase kunt zitten, kan je alsnog gemanipuleerd worden. Hou de deur echter dicht, hoeveel mooie praatjes er ook mogen komen. Hij zal je paaien en mooie beloftes maken, die te mooi zijn om waar te kunnen zijn. Hij zal jou een schuldgevoel aanpraten, hij zal je chanteren en manipuleren of zelfs bedreigen. Of hij wekt medelijden op om zijn doel te kunnen bereiken! Trap daar niet in, je bent meer waard en hebt beter verdiend. Houdt dat voor ogen.

Doe net alsof hij niet bestaat en reageer nergens op. Laat je niet in de val lokken. Reageer niet op zijn aanvallen en smeekbedes en zijn meelijwekkend gedrag. En bovenal hou dit vol. Val niet telkens terug. Gaat hij jou stalken, bel de politie en maak melding of doe aangifte, keer op keer. Is er sprake van verkrachting of geweld. Doe aangifte. Stap uit je schuldgevoel. Dit ligt niet aan jou en je hebt het zeker niet uitgelokt maar ook zeker niet verdient. Zeg stop, roep het een halt toe!!

En vergeef jezelf!! Vergeef jezelf dat jou dit is overkomen!! Vergeef dat je het zover hebt laten komen!!

In verband met de leesbaarheid verwijs ik naar de psychopaat als een “hij”. Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat psychopaten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van psychopaten altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een vrouwelijke psychopaat! Alle slachtoffers van psychopaten m/v zijn hier van harte welkom!

Bron: Wikipedia en psychologytoday

Copyright © Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: Choosewise.nl.