Urgent/spoed

Urgent

Wanneer jij en je kinderen in een vervelende en uitzichtloze situatie verkeren en je wilt hier uit stappen dan heb je een paar mogelijkheden tot je beschikking. Dit is mede afhankelijk in welke situatie jij en je eventuele kinderen op dit moment bevinden. Ken je iemand die in een bepaalde situatie zit en weet deze niet wat te doen, vraag dan om hulp. 

Vrees jij voor je leven of voor het leven van een bekende, grijp in en handel daarnaar, kijk niet toe, wacht niet af, in sommige situaties kun je namelijk niet afwachten, achteraf wil je toch niet moeten zeggen:”had ik maar…” 

 • Vrees je voor je leven of dat van je kinderen, grijp in!!
 • Vrees je voor het leven van een ander of van diens kinderen, grijp in!!
 • Gebruikt je partner lichamelijk geweld tegen jou of je kinderen, grijp in!!
 • Ken je iemand die gewelddadig is en geweld tegen zijn partner of kinderen gebruikt, grijp in!!
 • Worden jij en je kinderen psychisch en emotioneel mishandelt, grijp in!!
 • Kijk niet toe en wacht niet af, maar handel!!

Verkeer je in een noodsituatie, schakel de politie in. zij kunnen samen met jou kijken wat het beste is. Eventueel schakel je de familie of vrienden en kennissen in of indien opvang bij familie niet kan en je bent mishandelt dan kan je naar een blijf van mijn lijf huis. Zeker als je in een levensbedreigende situatie zit. De politie kan tevens ervoor zorgen dat je een speciaal kastje meekrijgt. Dan hoef je de knop maar in te drukken en in een mum van tijd zijn zij bij jouw. De politie bepaalt of jij voor zo’n kastje in aanmerking komt. Deze krijg je niet zomaar.

Spoed en geen spoed maar wel politie!!

Mochten zich acute en/of levensbedreigende situaties voordoen waarbij direct en snel politie en/of andere hulpdiensten, zoals een ambulance, nodig zijn bel dan 112. Ook als u getuige bent van een misdrijf kun je naar dit nummer bellen. Door naar 112 te bellen kunt u, uw eigen leven redden of die van een ander, een ontvoering voorkomen of doorgeven van  belangrijke informatie. Geef informatie van huiselijk geweld door of mishandelingen die u ziet gebeuren. Maar bel ook als uzelf of een van uw kinderen is mishandelt of mishandelt wordt. Roep om hulp als uzelf niet in de gelegenheid bent om te bellen.

112 is een landelijke alarmnummer. Zodra u 112 belt dan krijgt u een medewerker van de meldkamer c.q. centralist aan de telefoon die u een aantal vragen zal stellen. Vragen zoals de plaatst en wie u nodig heeft. Deze centralist schakelt u door naar de juiste plaats en hulpdienst.  

112 is 7 dagen in de week en 24 uur per dag te bereiken. Dit nummer is gratis en kan zelfs gebeld worden zonder beltegoed. Het nummer 112 is ook bereikbaar met een toestel dat geblokkeerd is. Mocht onverwacht om wat voor een reden dan ook de verbinding verbroken worden met de centralist dan kan de centralist u terugbellen, ondanks dat nummerherkenning uit staat. 

Heb je wel politie nodig maar is daar geen spoed bij dan kun je het 0800-8844 nummer bellen. Dit nummer kun je ook bellen voor het maken van een afspraak voor het doen van een aangifte. Sommige aangiften, maar ook meldingen kun je online doen. Maar aangiften zoals mishandeling of een zedendelict, daarvoor moet je naar het politie-bureau.  

Ik raad je aan om zoveel mogelijk melding te maken bij de politie. Als alles wordt vastgelegd kun je meer aantonen. Wordt je mishandelt doe aangifte en laat de blauwe plekken, wonden, breuken en dergelijke vast stellen door een arts. Maak tevens foto’s als bewijsmateriaal en lever dit in bij de aangifte. Het beste is dat je het letsel ook door een verbalisant laat vaststellen zodat deze daar proces-verbaal van op kan maken.

Noodoproep!!

ICE

Op veel mobiele telefoons kan met behulp van een app – noodnummers zoals ICE ingesteld worden. Zodra deze ingesteld zijn geeft het jouw de mogelijkheid om snel iemand te bellen via de noodknop op het startscherm van de telefoon. Dit kan een nummer zijn van een directe familielid, naaste of  het alarmnummer 112.

SOS-functie 

Tegenwoordig zijn bij de nieuwste mobiele telefoons een nieuwe functie toegevoegd. Hierdoor is het mogelijk om in noodsituaties een SOS signaal door de mobiele telefoon uit te laten zenden. De telefoon belt automatisch naar een ingesteld noodnummer door de aan/uit knop een aantal maal snel na elkaar in te drukken. De SOS-functie op het toestel omzeilt de vergrendeling van de telefoon op dezelfde wijze als de noodoproep-knop op het startscherm. Soms is het mogelijk dat de lokatiegegevens van de mobiele telefoon doorgegeven worden. Echter moet je hiervoor wel toestemming gegeven. De meldkamer kan middels een SMS-bericht toestemming vragen en deze dien je te beantwoorden. Dan pas kan gereageerd worden op de SOS-functie. Dit heeft te maken met de privacywetgeving. De locatiegegevens mogen dan pas doorgegeven worden indien toestemming daarvoor verleent is.

Belangrijke telefoonnummers op een rijtje!!

 • Bij spoed bel 112.
 • Geen spoed maar wel politie nodig bel 0900-8844.
 • Meld misdaad anoniem bel 0800-7000.
 • Kindertelefoon bel  0800- 0432 (gratis).
 • Hulplijn seksueel misbruik bel 0900-999 90 01
 • Wanneer er sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld en een van de ouders grijpt niet in of kan niet ingrijpen bel Veilig thuis: 0800-2000  
 • Voor andere vragen bel Rijksoverheid 1400.

Geweld, een veilig thuis!!

“Het houdt niet op, niet vanzelf”

Als je te maken krijgt met geweld in de huiselijke kring kun je daar altijd wat aan doen. Zeg niet, het kan niet, het lukt mij niet, durf ik niet, wil ik niet. Dan zeg ik, Wil ik niet ligt op het kerkhof en kan ik niet ligt ernaast.

Of het nu om jezelf gaat of om iemand anders. Of je nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Je kunt dan contact opnemen met Veilig thuis. Zij zijn 7 dagen in de week 24 uur per dag te bereiken.

Jonger dan 18 jaar!!

Als je jongen dan 18 bent is het een hele stap om al een stap te zetten om melding te maken dat het bij jouw thuis om welke reden dan ook niet goed gaat. Maar ook als het bij iemand anders niet goed gaat. Ik heb respect voor je als je deze stap zet en vindt het super knap.

Als je uitgescholden wordt, mishandelt of seksueel misbruikt wordt is het fijn als je juist met iemand hierover kunt praten. Maar ook als je ouders constant ruzie hebben met elkaar, of als een van je ouders wordt mishandelt. Blijf hier niet alleen mee lopen, vraag om hulp. Er zal altijd wel iemand tegen je kunnen zeggen dat je met niemand hierover mag praten, dat is niet goed, het is juist wel goed om hier met iemand over te praten.

Zie je iets gebeuren of je denkt dat ergens iets niet goed is of iemand niet goed wordt behandeld in jouw omgeving, blijf daar ook niet mee zitten en praat erover.

Wat je kunt doen:

 • Praat er met iemand van je eigen leeftijd over.
 • Praat er met iemand over die jij vertrouwt.
 • Praat erover met een volwassenen, bijvoorbeeld je leerkracht.
 • Je kunt ook met iemand bellen van de kindertelefoon: 0800-0432
 • Je kunt Veilig Thuis bellen: 0800-2000
 • Is het een noodsituatie of levensbedreigend bel de politie 112

Ouder dan 18

Iedereen is wel eens een keer boos of kwaad, daar is niets mis mee. Er is pas iets mis mee wanneer dit ontaard in agressie. Deze agressie, kwaadheid of woede afgereageerd wordt op de naast familieleden zoals het kind of de partner, ouder of zelfs een huisdier. Als het ontaard is in lichamelijk of psychisch geweld. Dit is erover en een stap te ver. Accepteer dit niet. Praat hierover met iemand en zoek hulp om het tij te doen keren. Er zijn verschillende manieren van hulp, je directe omgeving, zij willen best helpen of zoek hulp bij een instantie.

Zie je iets gebeuren of je denkt dat ergens iets niet goed is of iemand niet goed wordt behandeld in jou omgeving al is het een vermoeden blijf daar ook niet mee zitten en praat erover.

Wat je kunt doen?

 • Praat er met iemand over.
 • Neem contact op met Veilig thuis 0800-2000
 • Is het een noodsituatie of levensbedreigend bel de politie 112

 

Slachtofferhulp c.q zorg

Als je slachtoffer bent van een misdrijf, of je bent een nabestaande van een slachtoffer dan zal de politie naar je verhaal luisteren en als je dat wilt dan nemen ze een aangifte op. De politie zal je informeren over de rechten die je hebt en je verwijzen naar een organisatie die je verder zal gaan helpen.

Je bent slachtoffer zodra je door toedoen van een ander schade en/of letsel hebt opgelopen. Maar je bent ook slachtoffer wanneer iemand goederen van je wegneemt of deze vernielt/kapot maakt.

Als slachtoffer of een nabestaande van een slachtoffer heb je rechten. Dit is niet alleen bij de politie maar ook in de rechtbank, denk hierbij aan bijvoorbeeld spreekrecht.

Als je slachtoffer bent van een misdrijf dan heb je het recht om aangifte te doen, maar dit hoeft niet. Echter wanneer de politie of justitie het misdrijf dusdanig ernstig vindt dan kan de politie de verdachte ambtshalve vervolgen. Bij een ambtshalvelijke vervolging heeft de politie geen aangifte nodig.

De organisatie naar wie de politie jou naar toe zal verwijzen is bureau slachtofferzorg. Bureau slachtofferzorg helpt na een misdrijf, verkeersongeval, calamiteiten of bij een vermissing. Zij ondersteunen je op juridisch, praktisch of emotioneel vlak en deze hulp is volledig gratis.

Slachtofferhulp:

Slachtofferhulp kan je onder andere helpen wanneer je slachtoffer bent in de navolgende situaties:

 • Bij geweld kun je onder andere te denken aan: Bedreiging, huiselijk geweld, mishandeling, moord en doodslag, stalking, verkrachting en aanranding.
 • Verkeersongeval.
 • Seksueel misbruik. Bij seksueel misbruik kun je denken aan: Huiselijk geweld, misbruik bij kinderen, seksueel misbruik, seksueel misbruik in het verleden, verkrachting en aanranding.
 • Inbraak&diefstal.
 • Vermissing.

Blijf van mijn lijf huis

 

 

Mijn advocaat is goed of toch niet, indienen van een klacht!!

 

 

Hulp gevraagd maar niet de juiste hulpverlening gekregen

 

 

Klacht indienen tegen je hulpverlener of tegen de hulpverlener van je kind

 

 

 

 

Bereid je goed voor op je vertrek

Mocht je voornemens te zijn om te vertrekken ga dan goed voorbereidt te werk. Zet alles voor jezelf op een rijtje en maak een plan van aanpak. Op een paar dagen meer of minder komt het zich dan ook niet aan, mits je niet in een noodsituatie bevindt. In een noodsituatie pakt alles anders uit en dien je te handelen zoals het op dat moment het beste voor jou en je kinderen is. 

Ik in de ervan uit dat je van tevoren alles gaat plannen.

In normale omstandigheden kun je een relatie netjes beëindigen. Maar als je samen leeft met een persoon met een persoonlijkheidsstoornis is dat nagenoeg niet mogelijk. Dan dien je aan jezelf en aan je kinderen te denken.

Denk aan:

Als jij vertrekt:

 • Financiën.
 • Gezamenlijke bankrekeningen. In België is het mogelijk dat 1 persoon deze opzegt, je kunt voor de ander zelfs een rekening openen waar zijn deel op overgemaakt wordt. In Nederland dien je beide te tekenen. Echter het geld dat daar opstaat kun je wel gelijkelijk verdelen. Zorg dat je de formulieren getekend en wel voor hem/haar achterlaat. Dan kan hij/zij zijn deel hierin regelen.
 • Verzekeringen zoals inboedel, opstal, WA, rechtsbijstandsverzekering.
 • (Zorg ervoor dat je die bij een vriend of vriendin hebt staan en op de dag van verhuis pas in huis haalt. Het is mogelijk afhankelijk van de goederen en de hulp die je hebt om deze in 1 werkdag uit huis te halen). Eventueel kun je voortijds al wat kleine dozen verhuizen en opslaan.
 • Heb je nog geen woning regel een opslagloods. De meest voordeligste op dit moment is Shurgard. Zij hebben aanbiedingen.
 • Huur een verhuiswagen, bijvoorbeeld bij Boels.
 • Huur je een woning en het contract staat op beide namen, zeg de huur eenzijdig op. Tenslotte wil je niet meer aansprakelijk worden gesteld voor deze woning. Stuur dit schrijven aangetekend op en bewaar het bewijs goed.

 

Als jij blijft:

 • Financiën.
 • Gezamenlijke bankrekeningen. In België is het mogelijk dat 1 persoon deze opzegt, je kunt voor de ander zelfs een rekening openen waar zijn deel op overgemaakt wordt. In Nederland dien je beide te tekenen. Echter het geld dat daar opstaat kun je wel gelijkelijk verdelen. Zorg dat je de formulieren getekend en wel voor hem/haar achterlaat. Dan kan hij/zij zijn deel hierin regelen. Sluit, indien je nog zelf geen eigen rekening hebt, zo spoedig mogelijk een op jou naam af.
 • Verzekeringen zoals inboedel, opstal, WA, rechtsbijstandsverzekering. Staan deze op jou naam?? Zo niet laat deze enkel op jou naam zetten. Is dit niet mogelijk zeg de desbetreffende verzekering op en regel een nieuwe.
 • Huur je een woning, op wiens naam staat deze? Laat deze enkel op jouw naam zetten.

Zoeken van nieuwe woonruimte

Als je van plan bent om bij je partner weg te gaan en je hebt woonruimte nodig laat je dan tijdig inschrijven. Een inschrijving bij een woningbouwvereniging kost je jaarlijks nauwelijks iets. Maar het kost je wel een lange wachttijd, en in het algemeen jaren. Hoe langer je ingeschreven staat hoe sneller je een woning hebt.

In Nederland heb je niet zo makkelijk woonruimte en al helemaal geen betaalbare. De woningen die betaalbaar zijn, zijn in het algemeen de sociale huurwoningen via de woningbouwvereniging in je woonplaats. Echter de inschrijfduur is in het algemeen lang. Tien jaar als woningzoekende op de wachtlijst staan is niets. Het is daarom verstandig om je altijd in te laten schrijven of je nu een woning nodig hebt of niet. Er komt misschien een tijd, ook al heb je een relatie of ben je bewoner van een koopwoning,  dat je blij bent dat je je ooit hebt laten inschrijven. En mocht je hier nooit gebruik van maken dan is dat mooi meegenomen. 

Mocht je met spoed een woning nodig hebben en heb je tijdelijk onderdak gevonden bij, vrienden of familie, dan kun je je laten plaatsen op de urgentielijst van de desbetreffende woningbouwvereniging. Iedere woningbouw hanteert hierin verschillende voorwaarden. Check deze bij jou gemeente.

Hieronder staan een aantal websites voor een woning. Klik op de link om direct naar de desbetreffende website te gaan:

Ook is het tijdelijk mogelijk om op een camping te verblijven. Je dient je dan wel elders als bewoonster/bewoner in te laten schrijven.

Ga je de grens over zoals België of Duitsland dan zijn daar ook mogelijkheden om een woning te huren. Houdt dan wel rekening dat je in het algemeen verplicht bent om de woning minimaal drie jaar te huren. Ook dien je rekening te houden met een opzegtermijn van drie maanden. De huurwaarborg is meestal drie maanden huur. Zeg je binnen de drie jaar, van het huurcontract, de huur op dan verlies je per jaar 1 maand uur. Deze woningen zijn vaak van particulieren en direct te huur. Je kunt hiervoor de plaatselijke kranten en websites op na kijken of makelaars benaderen.

Mocht je in België niet particulier iets willen huren omdat deze te prijzig zijn dan is het mogelijk om via de socialedienst een woning te huren. Het OCMW kan je met verschillende zaken helpen.

Hieronder staan een aantal websites voor een woning in België of Duitsland. Klik op de link om direct naar de desbetreffende website te gaan:

Echter mochten er kinderen in het spel zijn, houdt er dan rekening mee dat je niet zomaar met je kinderen naar het buitenland kunt verhuizen. Hiervoor heb je toestemming van je ex-partner nodig. In principe heb je altijd toestemming nodig om met je kinderen te mogen verhuizen, al is het van de ene wijk naar de andere wijk in dezelfde stad. Al zal de rechter hier geen moeite mee hebben , maar wel als het van de ene kant van het land is naar de andere kant, bijvoorbeeld van Maastricht naar Groningen.

 

Copyright ©  Alle rechten zijn voorbehouden aan de maker van deze website: Choosewise.nl.